© COPYRIGHT 2012. MADE BY KWIATUSZEK

SEPARATORY TŁUSZCZÓW

  powrót

Płynący tłuszcz w rurach kanalizacyjnych działa ujemnie na stan środowiska naturalnego. Tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie, lecz znajduje się w postaci kleistych grudek, trudno ulegających rozpadowi i osadzających się na ściankach rur. Powoduje to nieprzyjemny zapach, korozję urządzeń, oraz kobaltuje (zatyka) przewody. Wszystkie te czynniki są niepożądane. Istnieje konieczność usunięcia tłuszczu ze ścieków przed wprowadzeniem ich do kanalizacji. Separatory tłuszczu stosuje się wszędzie tam, gdzie ścieki zawierają większą ilość tłuszczu niż w ściekach bytowych.
Urządzenia instaluje się blisko źródła zanieczyszczeń tłuszczowych np.:

    • na wylocie ścieków z kuchni
    • w restauracjach
    • w hotelach
    • w masarniach
    • w barach szybkiej obsługi

W procesie oddzielania substancji tłuszczowych od ścieków, cząstki tłuszczu ze względu na mniejszą od wody gęstość znajdują się na jej powierzchni. Inne zanieczyszczenia o większej gęstości opadają na dno zbiornika. W celu dokładnego dobrania separatora (określenia jego pojemności) głównym czynnikiem jest planowana wielkość przepływu na jednostkę czasu (l/s).

 Dobór separatora tłuszczów

Dzienna ilość wydawanych posiłków Tygodniowa ilość przetwarzanego pogłowia (przetwórnie mięsne ) Typ separatora tłuszczu
Restauracje Hotele
25 50 - ST-05P
100 220 - ST-2P
200 440 9 GV ST-4
360 770 18 GV ST-7
520 1100 26 GV ST-10
780 1650 40 GV ST-15

1 GV = 1 krowa ( sztuka duża ) lub 2,5 świni

 

Dobór można także przeprowadzić znając przepływ nominalny

Typ separatora tłuszczów
Przepływ
nominalny
Pojemność osadnika
Pojemność separatora
Średnica wej./wyj.
Średnica
Długość
Ilość włazów
l/s
m3
m3
Dn
m
m
szt.
ST-05P
0,5
0,1
0,1
100
0,6
1,4*
1
ST-2P
2
0,4
0,4
100-150
1,0
1,8*
1
ST-3P
3
0,6
0,6
100-150
1,0
2,0*
1
ST-4
4
0,8
0,8
150-200
1,2
2,0
2
ST-7
7
1,4
1,4
150-200
1,2
3,8
2
ST-10
10
2,0
2,0
150-200
1,2
5,5
2-3
ST-15
15
3,0
3,0
200-250
1,5
6,0
2-3
ST-20
20
4,0
4,0
200-250
1,5
8,2
2-3

 

Separatory tłuszczu i skrobi:

Separator tłuszczu JPR 501 pozwala przechwytywać tłuszcze pochodzące z mycia naczyń w restauracjach. Specyficzna konstrukcja urządzenia pozwala na jego umieszczenie pod zlewozmywakiem lub za zmywarką. Produkcja separatora jest zgodna z normami europejskimi i normą polską PN-EN 1825-2:2002
wszystkie produkty znakowane są znakiem jakości CE
Wydajność:
0,5 l/s
Wyposażenie podstawowe:
- komora separacyjna
- pokrywa z polietylenu
- wentylacja

Separatory skrobi wykonane z polietylenu i stali przeznaczone są do oddzielania substancji tłuszczowych i skrobi oraz innych ciał stałych zawartych w ściekach. Oprócz tłuszczy, zazwyczaj ścieki technologiczne zanieczyszczone są również ciałami stałymi, jak pyły, piaski, osady mineralne lub organiczne.
Wydajność:
1 – 10 l/s
Wyposażenie podstawowe:
- komora separacyjna
- kosz na skrobie
- wentylacja

STSZ- separator tłuszczu i skrobi z zaworem ssącym
Wydajność:
1 – 10 l/s
Wyposażenie podstawowe:
- komora separacyjna
- kosz na skrobie
- zawór ssący
- wentylacja
W opcji:
- nadbudowa
- alarm
- właz żeliwny